Wintersnoei: wanneer wel en wanneer niet?

Droge dagen met niet al teveel wind en vorst lenen zich uitstekend voor het snoeien van bomen en heesters. Bij bladverliezende heesters en bomen is de takkenstructuur goed te zien. Tijdens de wintermaanden (december, januari en februari) kunnen de knotbomen gesnoeid worden. Dit zijn bijvoorbeeld de wilg, populier, es, eik en els. Ook de leibomen, zoals esdoorn, kastanje, haagbeuk, plataan en linde en fruitbomen kunnen in deze maanden de snoei goed verdragen.

Ook voor de druif  kan het beste in de maanden januari en februari worden gesnoeid waarbij vooral vorm gegeven wordt en dus de houtige takken bijgeknipt worden.

Bladverliezende heesters worden gesnoeid door kruisende takken, steil opgaande scheuten, dood hout en zieke en beschadigde takken te verwijderen

Rozen snoeit u het best in het vroege voorjaar, maar u kunt grootbloemige theerozen, struikrozen en stamrozen nu licht snoeien door lange scheuten en takken wat in te korten. Ook kunt u zieke, beschadigde en dode takken van deze rozen verwijderen.

Wat niet snoeien?
ABC-bomen (Acer, Betula en Carpinus, maar ook Juglans)
waarvan de sapstroom al vroeg op gang komt moeten nog niet gesnoeid worden omdat ze anders dood kunnen bloeden. Het woord ‘bloeden’ wordt gebruikt voor het lekken van grote hoeveelheden sap uit de gemaakte snoeiwonden of bastbeschadiging. Het bloeden van bomen komt voort uit de worteldruk die in de winter wordt opgebouwd in de houtvaten. Deze boomsoorten kunnen over het algemeen het beste worden gesnoeid als ze volledig in blad staan.

Laat ook bomen en struiken die in het voorjaar bloeien, zoals de perzik- en pruimenboom, en de kiwi met rust.


Wenst u hulp bij het snoeien of heeft u liever dat wij het voor u doen? Geen probleem!

Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvende afspraak: 0546 862 846

Snoeien tijdens wintermaanden