Watergeven bij hoge temperaturen of nieuwe aanplant

In een droge en warme periode met hoge temperaturen verdient het water geven van de planten in uw tuin extra aandacht. Vooral net gelegde graszoden, jonge aanplant en planten die in bloembakken staan, zijn gevoelig voor uitdroging. Te vaak water geven is niet goed, maar doe het wel op tijd….

Niet te vaak water geven !
Wij raden u aan om niet te snel naar de tuinslang te grijpen, maar wel op tijd. Planten die vaak water krijgen, blijven met hun wortels aan de oppervlakte, in plaats van wat dieper op zoek te gaan naar water. Een plant die aan het einde van een warme dag zijn bladeren slap laat hangen, maar er de volgende ochtend weer fris bij staat, redt het nog prima. De plant laat zijn bladeren hangen om verdamping tijdens het warmste gedeelte van de dag te beperken.

Nieuwe aanplant
Nieuw aangeplante vaste planten, heesters en bomen moeten de eerste twee jaar na aanplant, in langdurige droge en warme periodes, regelmatig van water worden voorzien. Het is beter om tweemaal per week de sproeier gedurende één uur op dezelfde plek te zetten, dan elke dag een beetje water te geven. Maak eventueel een dijkje rond de stammen, waardoor het water niet kan weglopen. Wordt het echt heel warm en droog weer met temperaturen boven de 30 graden, dan zult u mogelijk dagelijks water moeten geven. Dit blijft altijd de inschatting van uzelf.

Planten in bloembakken
Planten in bloembakken, en dan met name perkgoed, zullen vaker gesproeid moeten worden. Omdat de grond in bloembakken sneller uitdroogt, is het verstandig om deze planten extra in de gaten te houden. Geef ze bij warm en droog zomerweer dagelijks water.

Het beste tijdstip om planten water te geven
Omdat planten ’s avonds geen water opnemen gaat zeker 40 % van het water verloren. Ook om schimmels en slakken uit de tuin te houden, is het aan te raden dat de planten droog de nacht in gaan. Biedt de tuin, na een lange droge periode een wat stoffige aanblik en wilt u de bladeren een opfrisser geven, geef dan ’s ochtends vroeg water. De planten hebben dan de hele dag om ater op te nemen.

Laat een beregeningsinstallatie aanleggen
Als u een automatische beregening in uw tuin heeft, dan biedt dit veel gemak. U stel éénmaal de beregening in en de installatie doet het werk. Zo kunt u optimaal genieten van een zomerse dag en hoeft u niet met tuinslangen aan de slag. De beregeningscomputer is zo in te stellen dat deze de planten in de borders regelmatig water geeft. U kunt hierbij dezelfde frequentie aanhouden zoals hierboven is aangegeven.

Wilt u advies of offerte aanvragen voor een beregeningsinstallatie? Bel dan vandaag nog 0546 862 846 of vul het contactformulier in. Wij helpen u graag!

Het beregenen van een tuin