Het planten van bloembollen

Plant nu bloembollen!

Wilt u in het voorjaar genieten van kleur in de tuin? Plant dan nu bloembollen! U moet even een paar maanden wachten maar dat wachten wordt daarna meer dan beloond!

Nu planten, straks genieten
Bloembollen planten is vooral een kwestie van doen. Iedereen kan het! En… succes verzekerd. Wie nu bloembollen plant, wacht een kleurrijke beloning in de lente.

Wanneer planten?
De beste tijd om bloembollen te planten is tussen half oktober en eind november. Dan is het weer aangenaam en de grond nog warm. Dat is ook het moment dat er vaak lege plekken in de border komen, waar u prima en makkelijk bloembollen kunt planten. Bloembollen die in deze periode de grond in gaan, hebben alle tijd om een mooi wortelnest te vormen. Daardoor zijn ze beter bestand tegen de eventuele naderende vorst.

Hoe planten?
Zet de bol in de grond met het puntje omhoog en de ‘wortelkrans’ naar beneden. De wortelkrans is het hoefijzervormige uiteinde van de bol. Het bevindt zich aan de onderkant van het breedste gedeelte van de bol.
Maak met een plantschopje een gat en maak de grond op de bodem van het gat een beetje los.

Hoe diep planten?
Op de verpakking van de bol staat altijd precies hoe diep ze gepland dienen te worden. Zet de bloembollen erin en hou een gemiddelde plantafstand aan van twee keer de dikte van de bol. Ofwel zo’n 5 tot 8 cm. Dikke bollen hebben meer ruimte nodig dan kleine bollen. Staan ze iets dichter op elkaar? Geen punt, ze doen het heus wel! De bloem zit al in de bol en laat je nooit in de steek. Bedek de bloembollen met gemiddeld 10 cm aarde. Druk de grond voorzichtig met de hand een beetje aan.

Verwilderingsbollen
Om het makkelijk te maken, zijn er bloembollen die u één keer plant en elk voorjaar weer bloeien zoals sneeuwklokjes, crocussen, blauwe druifjes en narcissen. Maar ook de tulpen en narcissen en sommige Alliums (sieruien) bloeien elke lente weer vanzelf. Eén keertje in het najaar planten en elk voorjaar opnieuw genieten.

Gebruik je creativiteit
Bloembollen zijn verkrijgbaar in vrijwel alle kleuren van de regenboog. Ook wat betreft, vorm, bloeiwijze en bloeitijd is er een enorme variëteit. Afhankelijk van uw smaak en het beoogde effect kunt u experimenteren met een breed kleurenpalet en gerust meerdere soorten en verschillende bloeitijden door elkaar planten.

Kinderen vinden het ook altijd geweldig om met hun handjes in de aarde te wroeten, en helemaal als ze de bollen later op zien komen. Op naar een kleurig bloeiend voorjaar!

Het planten van bloembollen